Berpeluh berlebihan Atau Peluh

Berpeluh berlebihan Atau Peluh

Soalan:

Saya l6 dan sejak dua tahun yang lalu, saya telah menghadapi masalah dengan peluh ketiak. Saya tidak boleh memakai apa yang saya mahu kerana tompok peluh dan ia telah menggugat keyakinan saya. Saya telah mencuba setiap deodoran akan tetapi tiada kerja-kerja. Seorang rakan memberitahu saya bahawa Botox boleh membantu. Adakah anda memberi nasihat ini? Dan adakah anda mempunyai apa-apa cadangan lain?

Jawapan:

Ini boleh menjadi satu masalah yang memalukan dan saya memahami bagaimana ia memberi kesan kepada keyakinan diri anda. Biar saya terangkan sedikit tentang biologi yang pertama. Terdapat dua jenis kelenjar yang menghasilkan pelepasan: endokrin dan eksokrin. Kelenjar endokrin melepaskan hormon, yang diangkut ke sel-sel badan yang berlainan. Kita juga bimbang kelenjar eksokrin, yang menghasilkan pelepasan pada permukaan yang terdedah kepada udara. Ini termasuk kulit, mata, paru-paru dan usus antara lain.

Terdapat empat jenis kelenjar eksokrin, di mana kelenjar apokrin berkaitan dengan anda yang paling. Ini disasarkan oleh deodoran dan antiperspirant industri. Ia didapati dalam ketiak, di sekitar puting dan di pangkal paha. Kerana mereka berkomunikasi melalui saluran-saluran yang berkaitan dengan folikel rambut, mereka mula melepaskan pelepasan yang baligh apabila rambut tumbuh di kawasan-kawasan ini ..

Pelepasan apokrin melekit, mendung dan agak tebal. Ia juga berpotensi berbau, yang mungkin disebabkan oleh diet, ubat-ubatan farmaseutikal dan beberapa makanan tambahan (seperti vitamin B kompleks). Masalah ini menjadi lebih teruk kerana peluh adalah sumber yang kaya nutrien untuk bakteria, jadi mereka berkumpul di sekelilingnya dan mewujudkan bau yang kerana mereka mengurai.

Apa lagi, aktiviti sel-sel kelenjar adalah reaksi sukarela. Dalam beberapa kes, kelembapan yang hangat di kawasan-kawasan ini boleh menggalakkan jangkitan bakteria atau kulat; badan cuba untuk menangani masalah ini dengan lebih tebal, jenis disinfektan pelepasan - lebih peluh. Jika ini berlaku, bau yang semakin teruk dan pelepasan tebal 'reput'. Oleh itu, ia adalah penting bahawa orang yang mempunyai masalah peluh mandi teliti dua kali sehari.

Jenis yang lain kelenjar peluh, merocrine, diedarkan di seluruh badan, terutamanya tapak tangan dan tapak kaki: sesetengah pesakit sering mendapati tangan dan kaki berpeluh sedalam-dalamnya. Ini boleh menjadi tidak selesa tetapi ia adalah pelepasan yang lebih berbahaya, kerana ia adalah 99 setiap air peratus, yang tidak berbau dan juga membantu untuk menyejukkan badan dan pembuangan toksin.

Peluh berlebihan anda mungkin disebabkan oleh gabungan faktor, termasuk ketakutan atau keresahan, yang menyebabkan sesak otot dan cenderung untuk membuat edaran lembap; terlalu panas badan (kerana anda makan cili, misalnya, atau mempunyai minuman panas, atau seperai dan bantal anda terlalu berat), dan mungkin diet anda.

Anda boleh menjalani pembedahan untuk penyakit ini atau suntikan Botox, dan saya menasihati anda untuk berbincang dengan doktor anda tentang pilihan. Walau bagaimanapun, sebelum memulakan langkah yang lebih drastik, saya cadangkan topi anda mengikuti rejim tidak invasif ini.

Urut leher: Pusat yang lebih tinggi untuk sistem saraf parasimpatetik (yang mengawal aktiviti kelenjar, antara lain) dan termostat untuk mengawal suhu badan terletak di hipotalamus di dalam otak. Mengurut leher boleh meningkatkan aliran darah ke kawasan itu, meningkatkan fungsi. Minta seseorang untuk mengurut leher dan bahu anda pada waktu petang, beberapa kali seminggu selama sepuluh minit.

Diet secara umum, mengelakkan semua makanan yang diproses atau disediakan dan makan makanan segar, yang mudah dengan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan sebaik-baiknya organik. Terutama mengelakkan produk yis, makanan dalam tin atau sembuh, daging babi daging merah, makanan yang sangat pedas, keju kulat (contohnya, keju biru), cuka, cendawan, halia, bawang putih, alkohol, kopi. Ini semua boleh terlalu panas peluh badan dan menyebabkan bau. Termasuk penyejukan makanan seperti yogurt sebenar organik semula jadi, dadih, timun, skuasy, daun bawang, courgettes, sumsum, kiwi, parsli, pudina, kamomil, tembikai dan buah beri musim panas (beli beku pada musim sejuk).

Rawatan Gunakan
Minyak neem antiseptik, yang juga mengandungi neem, untuk mengurut ketiak sebelum tidur. Basuh pada waktu pagi dengan gliserin yang lembut atau sabun bayi.

Terapi pelengkap
Anda harus berjumpa dengan homoeopat berkelayakan atau akupunktur.

Bernafas Secara umum, bertenang dan tidak tergesa-gesa. Setiap kali anda rasa gementar atau berpeluh bermula, mengamalkan senaman pernafasan mudah ini. Tarik nafas dalam untuk. tiga saat, tahan nafas anda perlahan-lahan selama tiga, kemudian menghembus nafas perlahan-lahan selama enam saat. Amalkan ini selama lima minit setiap hari sehingga anda boleh melakukannya secara automatik.

Pakaian Fabrik sintetik perangkap haba supaya memakai lapisan cahaya dalam fabrik semula jadi seperti kapas atau linen.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar